Paulianeus handelen (Actio Pauliana)

Het voortrekken van één of meer crediteuren ten opzichte van andere crediteuren voor een afbetaling of als crediteren worden benadeeld door een debiteur wordt gezien als paulianeus handelen. Denk bijvoorbeeld aan het tegen een te laag tarief verkopen van goederen van het bedrijf of te hoge kosten opvoeren bij een dreigend faillissement. Het Nederlands recht staat paulianeus handelen niet toe, waardoor er zelfs een strafrechtelijke vervolging kan worden ingesteld als er partijen zijn die benadeeld worden door een faillissement.

Wanneer spreek je van paulianeus handelen?

Een onverplichte rechtshandeling is een vereiste bij paulianeus handelen. Dit betekend dat de debiteur een handeling heeft uitgevoerd die geen verplichting uit een contract is of die in strijd is met de Nederlandse wet. Daarbij kan paulianeus handelen uitgesproken worden als er sprake is van benadeling van de schuldeisers. Dit is in de praktijk vaak niet moeilijk aan te tonen, aangezien de schuldeisers minder krijgen dan waar ze recht op hebben. Zo zijn er nog een aantal zaken die paulianeus handelen aantonen. Er komt dus nogal een hoop kijken bij paulianeus handelen, een goede juridische vertegenwoordiging is hierbij dus onmisbaar.

Schakel een advocaat in

Vermoedt u dat er sprake is van paulianeus handelen? Schakel dan zo snel mogelijk een gespecialiseerde advocaat in om u te laten adviseren. Er komt in deze gevallen altijd een hoop kijken, waardoor juridisch advies inwinnen zeer belangrijk is.